Sistem de gradație


Quo Vadis

Traseu clasic, 5B, 6a+/6b (4c/4c+, A1), 7 LC
Sumar
Pitoane
Faţă căzută
Faţă verticală
Surplombă
Fisură
Horn
Iarbă
Imagini și topo
Sursă: Páll Endre
topo Quo Vadis. Sursă Mihai Dăiţoiu
topo Quo Vadis. Sursă Cristi Popescu
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5B
Grad artificialA1
Număr lungimi7
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA57-/7
Fr4c/4c+6a+/6b
BritS/HSE1
YDS5.75.10c
Localizare
OrientareS
Premieră și reparații
Cele mai bune luni
Descriere
Un traseu interesant, dar care necesită aptitudini de orientare în prima și a patra lungime. Traseul incepe in stanga fata de "Madona Neagra" cam la 25-30m pe un prag la 10m fata de nivelul apei.

LC1 - Porneşte diagonal dreapta pe o fisură cu prize de mîini apoi, după vreo 12-15 m urcă vertical vreo 2 m cotind diagonal stînga încă vreo 10 m pînă pe un prag îngust unde găsim două pitoane. De aici se urcă spre stînga pe o fisură subţire, ce pare uşor friabilă, formată între perete şi o placă. Pe fisură avem două pitoane ascunse în iarbă. După depăşirea plăcii ajungem pe un prag de piatră unde regrupăm la un spit, un expansor vechi şi un piton. Lungimea are aproximativ 35 m şi grad maxim de 6.

LC2 - Pleacă deasupra regrupării, depăşind cîteva feţe cu prize bune. Se ajunge la o arcadă mare orientată spre dreapta. Traversăm dreapta pe sub arcadă şi la capătul acesteia urcăm vertical, depăsind o surplombă ce are la buza ei două pitoane. Pasul este de 6plus. După depăşirea surplombei urcăm vertical vreo 3-4 m apoi ne angajăm într-o traversare dreapta de vreo 15-20 m şi uşor ascendentă, peste o succesiune de praguri, după care urcăm vertical vreo 6-8 m spre regruparea aflată pe platformă mare. Regruparea este pe spituri şi e comună cu traseul Vigh Tibor. Lungimea are aproximativ 45 m şi dificultate de 6plus la feţele de deasupra regrupării şi la surplombă.

LC3 - Pleacă fix spre stînga, traversînd muchia şi mergînd relativ pe curbă de nivel printr-o zonă plină de iarbă şi copaci, un fel de pădurice aeriană, pentru ca după vreo 17 m să mai urcăm vreo 3 m spre un copac mare la care regrupăm.

LC4 - De la copac se pleacă ascendent spre baza unui hornuleţ vertical unde scrie cu vopsea iniţialele traseului "TR QV". Se urcă pe acest hornuleţ, care se transformă mai sus în fisură largă, pînă cînd se ajunge la un piton cu secţiune pătrată. Se continuă ascendent, uşor dreapta, pe fisura largă pînă ajungem în dreptul unei surplombe, iar aici atenţie, părăsim fisura traverînd ascendent stînga pe sub surplombă, chiar dacă în continuarea fisurii, spre dreapta, putem vedea încă cîteva pitoane. Aşadar, traversăm ascendent stînga vreo 2 m spre o faţă concavă ce apare în anumite schiţe şi descrieri ca fiind un diedru foarte deschis (in stanga se vad pitoanele din "Peretele Porumbeilor" la 1,5-2m). Aici se urcă vertical vreo 8 m şi tot aici este şi pasul lungimii şi totodată şi al traseului, cotat de unii cu 7- (dacă găsesti prizele ascunse în iarbă), dar pe care l-aş cota pe la 7 şi pe care am reuşit să-l trec folosind scăriţele. După depăşirea feţei se urcă diagonal dreapta vreo 2 m pînă pe un prag unde este regruparea. Lungimea are 45 m şi am folosit 25-26 de asigurări, inclusiv pentru o nucă (nu foarte utilă).

LC5 - Pleacă vertical pe un horn larg cu vegetaţie şi presărat pe alocuri cu bolovani instabili. După vreo 15 m hornul se termină şi deasupra noastră se formează un alt horn friabil, lipsit complet de iarbă. Aici traversăm orizontal spre dreapta, peste muchie, vreo 5 m apoi continuăm vertical vreo 10 m, pe o fisură şi o faţă cu prize mari, pînă în regruparea aflată la baza unei grote negricioase. Lungimea are vreo 30 m şi maxim gradul 6 înainte de regrupare.

LC6 - Pleacă deasupra regrupării spre o grotă neagră deasupra căreia se află o surplombă care se trece direct. Se continuă vertical prinzînd linia unui horn strîmt, negricios. După depăşirea acestuia se iese pe o faţă ceva mai friabilă ce începe să piardă din verticalitate şi din dificultate, fiind totodată mai rar asigurată aşa că trebuie căţărat cu atenţie. Se ajunge pe o crestuliţă pe care o urmăm ascendent spre stînga pînă aproape de vîrf unde regrupăm la spituri. Lungimea are aproximativ 35 m şi un grad maxim de 6plus la surplombă şi horn.

LC7 - Pleacă vertical pe o muchie a crestei apoi depăşeşte o mică faţă cu prize bune după care ţine linia crestei, panta şi dificultatea scăzînd, dar şi asigurările fiind mai rare. Dupa vreo 45m dam de un bolovan cu doua pitoane pe care il depasim. Se continua pe creasta inca 10m pana intersectam poteca de via ferrata unde regrupam la spituri.

Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Quo Vadis

Se încarcă...

Comentarii

0 comentarii

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.