Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Madona Neagră

Traseu clasic, 6A, 7a+ (6a/6a+, A1), 8 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Artificial
Fantastic
Imagini și topo
Sursă: Páll Endre
Sursă: Silvia Iordache
Sursă: Bulinel
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic6A
Lungime8 LC
Grad artificialA1
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+/7-8+
Fr6a/6a+7a+
BritHVS/E1E4
YDS5.10a/5.10b5.12a
Localizare
OrientareS
Cele mai bune luni
Acces
Pentru a ajunge la baza traseului traversăm râul Hăşdate. Intrarea este marcată cu vopsea roşie, traseul situându-se în partea stângă a Peretelui Uriaş. Intrarea clasică nu mai este folosită, noua intrare având pas chiar la pornire.
Descriere
LC 1: Porneşte aproape de râu, pe o scobitură concavă în stâncă. Pasajul este dur şi măsoară 7-8m. Apoi prindem o fisură verticală, până pe o mică brâniţă, de unde în dreapta se continuă pe o fisură fină, până la un pom. De la pom în dreapta pe brână după muchie este regruparea la baza unui diedru.

LC 2: Pe diedru în sus se ajunge după aprox 10 m la o poliţă de stâncă, de unde traseul se îndreaptă uşor dreapta către o arcadă cu stâncă neagră şi cam lucioasă (pasajul are 10 m şi un grad de 6plus), pe care o trecem pe fisură şi apoi dreapta (este şi o bucată de coardă veche care atârnă), peste muchie şi în sus pe un horn larg şi uşor până la al doilea copac, la care se regrupează.

LC 3: Pe horn în sus, traversare către fisura din dreapta pe care mergem în sus până în regrupare, pe celebrul picior al peretelui.

LC 4: De aici în stânga la 2 m este traseul Vigh Tibor. Traseul continuă în dreapta trecând peste o placă verticală, şi apoi o fisură oblic dreapta (pas destul de delicat 7-, dar poate fi trecut şi artificial), o mică burtică şi ajungem în regrupare.

LC 5: Începe lungimea de traversare cu o fisură bine pitonată oblic dreapta (pasul de liber este 8plus, dar se poate trece şi mecanic, pasajul fiind bine pitonat), ajunge după cam 15m la icoana Madonei pictată pe lemn negru şi aflată sub o surplombă cu stâncă neagră. Aici se poate regrupa. Traversarea continuă pe o fisură care începe să se încline, până la regrupare.

LC 6: 1m dreapta pe o placă şi în sus pe o surplombiţă care se trece, după care dreapta până la o fisurică şi în sus pe o brână la care se regrupează.

LC 7: Puţin jos în dreapta până sub o arcadă cu stânca neagră care se trece direct. Deasupra este o fisură. Se traversează dreapta şi se trece de o muchie după care se merge printr-o zonă cu iarbă pe o fisură, apoi un horn şi se iese pe o pajiste.

LC 8: Se străbate pajistea până la baza părţii finale a peretelui. Pitoanele sunt la 5m stânga de copac.

LC 9: În sus peste o placă compactă, după care se traversează stânga pe sub o tufă de trandafiri, până se prinde o fisură în sus. Traversare dreapta şi se trece în următoarea fisură care conduce la o regrupare comodă pe o mare platformă.

LC 10: O fisură în sus şi o traversare la aderenţă către stânga care iese în creasta culmii care duce la Crucea Sănduleşti sunt ultimele pasaje ale unui traseu foarte frumos şi bine asigurat.

Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Madona Neagră

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.