SISTEM DE GRADAȚIE


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Traversarea Acelor Morarului (Colţii Morarului)

Traseu alpin, 2A, 3c/3c+, 6 LC
Sumar
Pitoane
Creastă
Iarbă
Friabil
Fantastic
Coardă
Rapel
Imagini și topo
Acele Morarului văzute din Valea Cerbului. Sursă foto: greuladeal.ro
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic2A
Lungimi6 LC
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA4
Fr3c/3c+
BritHVD
YDS5.5
Localizare
Durată parcurgere4 ore
Echipament
Bucle echipate8
Cele mai bune luni
Acces
Se urcă pe traseul turistic bandă galbenă, pe Valea Cerbului. Urcăm până în al doilea circ, de unde la dreapta se profilează o brânp largă, pe sub niște pereți și turnuri. Aceasta este Brâna Mare a Morarului, pe care mergem curbă de nivel până ajungem pe creasta matematică ce desparte V. Cerbului de V. Morarului. Continuăm 20-30m pe aceasta spre V. Morarului, apoi pornim în sus, făcând slalom printre pâlcurile de jnepeni. Continuăm matematic pe creastă, trecem de Creasta Ascuțită (aeriană, dar nu necesită legarea în coardă) și urcăm o ultimă pantă de iarbă ce ne scoate la începutul Acului Mare. Aici putem începe să ne echipăm.
Descriere
Traseu aerian și spectaculos, unul dintre cele mai frecventate și dorite trasee din Bucegi.
Traseu frumos, ușor și aerian. Nu este nevoie de papuci de escaladă. În cățărare liberă nu depășeste nicăieri gradul 4. Se poate merge cu o coardă de minim 50m și aprox 8-9 bucle dacă dorim să asigurăm toate pitoanele. Traseul se poate parcurge și în sens invers, însă este nevoie de papuci pentru urcarea pe Acul Crucii (există 2 pitoane pentru asigurare)

De pe vârful Acului Mare, se coboară ușor, apoi orizontal 5m, până unde începe efectiv stânca. Există un piton unde se poate ancora secundul.

LC 1: Primul obstacol se poate ocoli prin stânga, sau depăși direct. Continuăm pe creastă asigurând pitoane care mișcă (însă probabil ar ține o ipotetică cădere, ele fiind tracționate pe direcția inversă față de care au fost bătute). Întâlnim după aproximativ 40m o regrupare la 2 pitoane cu cordelină. Dacă avem coardă de 60m și suntem dispuși să mergem 15-20m concomitent, continuăm, altfel regrupăm aici. 40m, grad 2

LC 2: Continuăm pe creastă, asigurând pitoane bune de data aceasta. Regrupăm pe o platformă mare la 2 pitoane cu cordelină. 40m, grad 2-

Rapel: Dacă avem 2 corzi de minim 50m, facem 1 singur rapel, dacă avem o singură coardă facem 2 sau 3 rapeluri (există 3 stații de rapel). Dacă avem experiență și încălțăminte bună ce nu alunecă pe iarbă, putem descățăra cu atenție până în ultima stație de rapel, apoi cu un singur rapel ajungem jos.

LC 3: Ocolim pe stânga Acul Roșu, întâlnind mai întâi varianta Năluca (pentru care este recomandat să avem espadrile), apoi, după încă 10-15m de mers pe iarbă, începem să urcăm pe porțiunea cea mai puțin înclinată. Întâlnim pe parcurs aprox 2 pitoane. Regrupăm fie la un spit de rapel, fie la 2 pitoane cu cordelină. Dacă suntem dispuși șă mergem 10-15 m simultan, putem continua, altfel regrupăm. 45m, grad 3

LC 4: Depășim un mic obstacol (o fisură verticală), apoi 10m pe teren foarte ușor, apoi încă o fisură pe stânga cu 2-3 pitoane. Mai există și o variantă pe dreapta, unde trecem în ramonaj. Regrupăm sub vârf la 2 pitoane cu cordelină. Mai urcăm 5m, până pe vârful efectiv unde avem o cutie cu carnețel. Carnețelul este nou (2021), însă tradiția carnețelului de pe vârf datează din 1930. 35m, grad 4

Dacă avem 2 corzi facem 1 rapel, altfel facem 2 rapeluri. Continuăm pe pante de iarbă până sub Vârful Ocolit (sau Acul Prelungit). Acesta în general se ocolește. Dacă vrem să urcăm pe el sunt doar 4-5m de cățărat, apoi fie o descățărare cu atenție, tot pe unde am urcat, fie facem un rapel scurt după niște cordeline (de verificat starea lor cu mare atentie!). De la baza lui începe urcarea pe Acul Crucii.

LC 5: Sunt 2 variante: fie abordăm direct creasta (gradul 4, piton la bază, regrupare la mobile în fisură, apoi asigurare la anou după ţanc, însă foarte frumos și aerian, este nevoie de un pic de experiență și de atenție - mai ales la plecare  și la coborârea în șa), fie traversăm pe o brână de iarbă spre stânga, apoi în sus pe o fisură (pe care avem pitoane). Ambele variante duc într-o mică șa, de aici în sus pe trepte de pământ până pe vârf. Avem și o regrupare intermediară cu 2 pitoane dacă simțim nevoia. Mai sus pe stânga mai este un piton. Ceva mai sus avem un piton cu o carabiniera pompierească înainte de o traversare. Sus se regrupează fie la 2 pitoane distanțate bătute în bolovanul din dreapta crucii, fie se merge încă 10m și se regrupează în celălalt capăt al Acului, la un spit. 50m, grad 4-
Tradiția crucii de pe Ac datează din 18 august 1929, montată de către C. Stoenescu, C. Taflan și Puiu Panaitescu (grupul Țuț) în memoria lui Niki Alexandrescu, mort în 1928. Crucea a fost înlocuită pe 18 august 1983 de către C. Stoenescu Jr. și Eugeniu Rusu.

Se dă un rapel scurt de 20m până în Strunga Acului de Sus.

LC 6: Se urcă pe trepte de pământ și iarbă. Primul piton este la vreo 3 m în dreapta unui bolovan. Mai sus sunt 2 pitoane la 2 m unul de altul și apoi încă unul cu o cordelină neagră. Se regrupează sus în creastă, la două pitoane pe partea dreaptă; 40m, grad 3
Retragere
Există 3 variante.

1. Continuăm pe creastă până la Vârful Omu (ultimul pinten de piatră, din față, se ocolește pe dreapta, pe partea cu V. Morarului).
2. Continuăm pe creastă până la pintenul din față. De acolo coborâm în jos, spre V. Cerbului, pe un scoc larg înierbat, aprox 100-150m diferență de nivel, până la o grotă (pe partea dreaptă cum coborâm). De acolo ținem partea dreaptă a scocului, încă 50m diferență de nivel până la Șaua Jnepenilor Trăzniți - Brâul Acelor, ramura sudică. Facem dreapta și coborâm pe un scoc mult mai îngust, apoi (după aprox 100m diferență de nivel) se profilează o potecă ce ține curba de nivel, ce trece pe lângă o formațiune ce seamănă cu un Ou de Paște. Se continuă pe această potecă ce duce în poteca turistică de V. Cerbului, puțin mai sus față de locul în care am părăsit-o la dus.

3. Iarna se poate coborî fie pe Valea Adâncă (ce se termină imediat după Colții Morarului), fie pe următoarea vale, ce se termină după pintenul din față și ne scoate în circul de jos al Văii Morarului.

Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traversarea Acelor Morarului (Colţii Morarului)

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.