SISTEM DE GRADAȚIE


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Coțofana

Traseu clasic, 5A, 6b+ (6a), 3 LC
Sumar
Pitoane
Traverseu
Diedru
Iarbă
Fantastic
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Lungimi3 LC
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+7/7+
Fr6a6b+
BritHVSE2
YDS5.10a5.10d
Localizare
Altitudine plecare1150 m
OrientareS
Cele mai bune luni
Acces
Din Poiana Inului, ultima poiană din Cheile Râșnoavelor înainte de barieră, se urcă în stânga prin pădure pe un vâlcel evident până spre finalul acestuia. Înainte să ieșim din pădure pe grohotiș, poteca cotește dreapta pe la baza Peretelui Animalelor. Traseul nostru este ultimul din perete, marcat cu scris negru la bază.
Descriere

LC1 - Pleacă vertical, printr-o zonă ceva mai buruienoasă. Plecăm de lângă copacul vertical, peste praguri acoperite cu pămînt şi iarbă, orientîndu-ne foarte uşor spre dreapta. Urmărim linia de pitoane care, la vreo 10-15 m, deviază spre stînga ajungînd la o regrupare intermediară formată din două pitoane legate cu cordelină. Deasupra avem o faţă lipsită de prize, aşa că vom continua diagonal stînga, peste praguri mari, cîţiva metri. Continuăm vertical ajungînd la o porţiune cu un mic pas de 6/6plus ajungînd, mai sus de acesta, la o brînă de iarbă. Parcurgem brîna spre dreapta, vreo 8 m, pînă la regruparea de la baza arcadei, regrupare solidă, cu 2 spituri și un piton.

Lungimea are 60 m întinşi, dacă secundul urcă la ultimul copac mare.

LC2 - Pleacă spre baza arcadei continuînd pe diedrul format de aceasta. Fisura formată de diedru şi prizele bune de la picioare ne ajută să urcăm lejer spre curbura arcadei, traversînd apoi spre stînga, pe sub aceasta. Arcada, deşi pare impresionantă, are prize inverse sănătoase, iar la picioare găsim suficiente prize bune. La capătul arcadei urcăm pe un diedru vertical de gradul 6plus, cu prize mari pe dreapta. După 30 m regrupăm suspendat la două spituri şi două pitoane.

LC3 - Din regrupare continuăm orizontal stînga, peste o zonă lipsită de prize, spre un piton bătut la vreo 2 m. Înaintea acestuia se află un buzunar zdravăn pe care, dacă suntem mai lungi în braţe şi ne întindem bine, reuşim să-l prindem. Odată asigurat acest piton se trece tot spre stînga spre o mică fisură ce formează o muchie pronunţată dincolo de care sunt prinse într-o clepsidră cîteva bucle de coardă. Ţinînd cu dreapta această muchie ne întindem spre stînga cît putem de mult prinzînd o alveolă bună, trecînd astfel peste pasul traseului, pas cotat cu 7/7plus. Dacă eşti mai mic în braţe se pot folosi buclele de coardă lăsate special în perete.

Odată trecut acest pas şi asigurat cel de-al doilea piton traseul urcă vertical ajungînd la vreo 8-10m mai sus la o surplombă asigurată cu două pitoane. Trecem surplomba diagonal stînga, pas cotat cu 6plus/7-, continuînd tot spre stînga pe sub o arcadă mare. Intersectăm traseul Mielul cel Blînd pe care continuăm, printr-un horn final, pînă la ultima regrupare.

Lungimea are 35 m şi pas estimat la 7/7plus.
Retragere
Cu corzi de 60m coborârea se poate face din doar două rapeluri folosind ca punct intermediar R2 din Mielul cel Blînd. Altfel, se poate coborî și prin pădurea din spatele peretelui, pe o potecă în zig-zag care duce în extremitatea din dreapta peretelui și apoi revine la baza acestuia.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Coțofana

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.