Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Traseul Creaţia

Traseu clasic, 6A, 8 LC
Imagini și topo
Creația - Raport Premieră 1
Creația - Raport Premieră 2
Creația - Raport Premieră 3
Creația - Raport Premieră 4
Creația - Topo 1
Creația - Topo 2
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic6A
Lungime8 LC
Descriere

Raport de Premieră

"Traseul Creația"

1. Generalități

Traseul a fost realizat în premieră de o echipă de alpiniști de la "Asociația Sportivă Creația" Brașov compusă din:

Leușcă Nicolae - categoria a II-a

György Elemer - "

Haltházi Ladislau - "

în perioada de 18-22 iulie 1977.

Traseul este situat în noua zona alpină a Cheilor Crovului din Masivul Leaota, mai exact în Turnul Zacotelor. Acest turn ca de altfel întreaga zonă alpină, este formată dintr-o rocă calcaroasă. Pereții au o diferență de nivel de 320 m - măsurat cu altimetru și se escaladează pe parcursul a 8 lungimi de coardă. Au fost bătute un număr de 129 pitoane de tipurile: lame orizontale, verticale cu inel, corniere cu inel, cuie cu inel, și două pitoane de expansiune.

Pentru escaladare și revenire sunt necesare circa 5 ore.

Drum de acces - drumul național Brașov-Câmpulung Muscel, stația I.T.A. Valea Urdii. Din dreptul stației auto se coboară spre stânga pe un drum de țară marcat cu punct albastru, printre rarele case ale acestui sat. Trecem apoi printr-o poiana la capătul căreia întâlnim un drum forestier în dreptul unui pod de beton. În continuare urmăm acest drum în avale călăuziți de același marcaj turistic - punct albastru - pe Valea Rudăriței, care pe aloc ia aspect de chei, vom trece și al doilea pod iar atunci când ajungem la al treilea pod, tot de beton, ne vedem ajunși la intrarea în Cheile Crovului, intrare marcată cu vopsea albă pe trunchiul unui copac.

Orientându-ne de această dată după marcajul turistic - bandă albastră - urcăm pe poteca ce ne conduce la baza peretelui din Cheile Crovului.

Timp necesar de acces din stația auto Valea Urdii la traseu: 1 oră și 30 minute.

Din potecă urcăm spre stânga printre copacii destul de rari de la poalele pereților, apoi peste fețe înierbate și înclinate, până lângă un copac singuratic care se află chiar în dreptul intrării în traseu. Intrarea este marcată cu vopsea roșie.

Denumirea traseului – „Traseul Creația.”

Descrierea traseului

Prima lungime de coardă – începe puțin din dreptul copacului izolat. Pornește pe o față puțin înclinată, cu mici smocuri de iarbă. După efectuarea a 7 m de cățărare liberă verticală, traseul se angajează într-o traversare laterală dreapta, unde este dispus și primul piton. De la capătul traversării, cu ajutorul unor prize mici de picior și inverse de mână, se trece un pasaj mai greu. De aici, traseul continuă în diagonală spre stânga în cățărare liberă, circa 20 m. La capătul acestei diagonale se escaladează un mic horn în rocă friabilă de circa 5 m, pe care sunt dispuse două pitoane. De la capătul hornului, traseul continuă printr-o traversare pretențioasă fără pitoane, după care se face prima regrupare dificilă în scărițe. S-au folosit 11 pitoane. Grad de dificultate: 5A.

A doua lungime de coardă – pornește pe o fisură de circa 8 m puțin surplombată. După terminarea fisurii se face o traversare de circa 12 m prevăzută cu pitoane instabile, cățărarea făcându-se la liber. De la capătul traverseului, traseul continuă pe o fisură verticală care se escaladează prin cățărare artificială. Această lungime este foarte friabilă. La capătul fisurii se face regrupare în scărițe dificile. Din această regrupare se poate face retragere prin rapele succesive. S-au folosit 29 pitoane. Grad de dificultate: 6A.

A treia lungime de coardă – începe printr-o traversare de circa 5 m pe sub o placă mare. De la terminarea traversării, traseul continuă printr-un horn, care se escaladează la liber. De la terminarea hornului, traseul continuă pe o față verticală prevăzută cu plăci instabile, circa 18 m. După acest pasaj, se ajunge la o fisură în care sunt bătute pitoane mai stabile. La capătul fisurii se ajunge la regruparea a treia, aceasta fiind dificilă, puțin în surplombă. S-au folosit 36 pitoane. Grad de dificultate: 6A.

A patra lungime de coardă – Pornește puțin în surplombă, roca fiind friabilă, iar pitoanele instabile. După circa 7 m, se ajunge la un tavan, acesta fiind ocolit prin stânga. Cu ajutorul a două pitoane de expansiune, se trece ultima parte a surplombei de lângă tavan. După aceasta, traseul continuă pe niște plăci instabile, circa 8 m, care se trec cu ajutorul scărițelor. Urmează un pasaj vertical cu prize instabile. După aceasta, se traversează 4 m spre dreapta, iar mai departe traseul continuă cu un horn de circa 15 m. La capătul lui, se face regruparea, foarte dificilă, în scărițe.

S-au folosit 28 pitoane normale și două pitoane de expansiune. Grad de dificultate: 6B.

A cincea lungime de coardă – Pornește pe o față cu plăci instabile, continuând cu o fisură în diagonală spre dreapta. Traseul se escaladează cu ajutorul scărițelor circa 25 m, după care continuă în cățărare liberă circa 15 m, pe o față verticală, la capătul căreia se regrupează pe un mic prag de iarbă. S-au folosit 18 pitoane. Grad de dificultate: 6A.

A șasea lungime de coardă – Continuă pe o față verticală cu plăci mari și instabile. Aici predomină alveolele mici. Toată lungimea se escaladează la liber, pitoanele fiind bătute numai pentru asigurare. Regruparea se face pe un țanc prevăzut cu un piton de asigurare. S-au folosit patru pitoane. Grad de dificultate: 5B.

A șaptea lungime de coardă – Pornește pe fața dreaptă a unui diedru mare. Cățărarea se face la liber, pe prize instabile, pe întregul parcurs a lungimii a șaptea. Regruparea se face după un mic arbust, crescut în perete. S-a folosit un singur piton. Grad de dificultate: 5A.

A opta lungime de coardă – Se desfășoară pe mici creste friabile, ici-colo aflându-se câte un copac. Asigurările se fac cu ajutorul acestor copaci, ceea ce face inutilă baterea de pitoane. Această lungime este ultima. Grad de dificultate: 3B.

Retragerea – Se face pe creastă. Se coboară într-o strungă asigurați în coardă. După strungă, se străbat niște platouri circa 30 minute, după care se merge printr-o pădure, coborându-se într-o poieniță aflată la 500 m mai sus de Tunul Zacotelor.

Traseul are gradul de dificultate de 6A.

Semnat:

Leușcă Nicolae

György Elemer

Haltházi Ladislau

Asociația Sportivă "Creația" Brașov.

Surse
Nomenclatorul traseelor
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Creaţia

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.