Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Cumulus

Escaladă, 6a+, 5 LC
Sumar
Iarbă
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic-
Lungime5 LC
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA7-
Fr6a+
BritE1
YDS5.10b
Acces
La baza traseului se ajunge urcînd din partea stîngă a ultimei poieni, ce precede păduricea de la baza peretelui, pe o potecuţă ce se află în apropierea unui bolovan de stîncă pe care se află un marcaj turistic. Dacă în poiană ne abatem spre dreata, spre mijlocul peretelui, vom da de alte potecuţe care, însă, nu conduc la traseul nostru.
Descriere
Traseul pleacă de pe o brînă înierbată, aflată la dreapta Muchiei Vulcanului.

LC1 - Urcă vertical vreo 6m apoi, de la a doua asigurare, se continuă ascendent, uşor stînga, pe o faţă verticală depăşind mici fisuri şi alveole, pînă la o priză mare, inversă, loc unde ne reorientăm vertical dreapta cîţiva metri apoi traseul este direct în sus. Pasajele au pe alocuri paşi relativ impuşi, asigurările fiind mai distanţate astfel că trebuie să faci cîteva mişcări bune pentru a ajunge la ele, dar căţărarea este foarte frumoasă, cu paşi ce nu depăşesc gradul 6plus/7-. Se ajunge în regrupare după aproximativ 22-25m, pe un mic prag cu iarbă. Regruparea este pe spituri.

LC2 - Se traversează spre dreapta vreo 2m şi se prinde o fisură pe care se urcă pînă cînd aceasta se închide apoi se traversează dreapta pe o faţă uşor căzută unde este un pas mai dificil al traseului. Eu l-am simţit pe la gradul 7 şi nu am putut să-l trec decît cu scăriţă, dar Angi a zis că a găsit o priză foarte bună, acoperită cu iarbă. Aşadar, pasul acesta probabil nu e mai mare de 7-, dacă găseşti priza cu pricina. După ridicare pe această faţă se continuă vertical dreapta peste nişte feţe căzute şi praguri apoi se prinde un prag înierbat pe care se traversează dreapta, uşor descendent pînă în dreptul unei feţe verticale, de vreo 4m înălţime, pe care o urcăm prin partea dreaptă. Ajungem pe nişte praguri de stîncă şi iarbă pe care urcăm pînă la perete, unde mai traversăm cîţiva metri spre dreapta, ajungînd în regrupare. Lungimea are 22m şi gradul 7- la faţa uşor căzută de la plecare.

LC3 - Se urcă prin dreapta regrupării, pe o rampă înclinată, avînd pe partea stîngă o arcadă. La capătul rampei se ajunge la baza unui perete unde traversăm spre dreapta pe un brîu aflat în spatele unui copac uscat. După ce traversăm vreo 4-5m traseul urcă pe o faţă cu prize generoase ajungînd la o arcadă care formează o fisură largă. Acolo unde fisura se închide traversăm vreo 2m dreapta, uşor ascendent, pînă în regrupare. Lungimea are 17m şi gradul 6plus la arcada de la finalul lungimii. Cu 3-4m mai jos de regrupare şi spre dreapta se afla şi una dintre staţiile de rapel pe care le vom folosi la retragere.

LC4 şi LC5 sunt lungimi comune cu ultimele 2 lungimi din traseul Ang Babu, iar LC5 este comună şi cu ultima lungime din Muchia Vulcanului.

LC4 - Pleacă prin stînga regrupării, vertical, depăşind feţe cu riglete şi praguri la aderenţă pînă ajunge la o fisură ce duce spre baza unui diedru. Se urcă pe acest diedru ce ne duce pe un prag mare unde regrupăm. Lungimea are 25m şi gradul 6plus.

LC5 - Pleacă din regrupare vertical pe lîngă o arcadă aflată pe stînga apoi 5m mai sus traversăm 1,5m dreapta pentru a depăşi o mică surplombă, avînd aici şi pasul lungimii cotat pe la un 6plus. De aici continuăm vertical uşor stînga apoi vertical uşor dreapta peste mici feţe verticale, cu prize bune, intercalate de praguri presărate cu iarbă. După vreo 40-45m ajungem la capătul lungimii de unde, la vreo 7m, avem staţia de rapel comună traseelor Ang Babu, Cumulus, Sherpa şi Muchia Vulcanului. Lungimea are în jur de 40-45m pînă la punctul de rapel şi cam 55-60m pînă la bolovanul de deasupra unde putem regrupa. Gradul lungimii este de maximum 6plus.

Retragere

Varianta 1 - se face o serie de 4 rapeluri. Primul duce în R4, al doilea duce puţin spre dreapta, pe un diedru, coborînd vreo 30m pînă la o staţie de rapel cu lanţ, al treilea coboară vertical întîlnind mai întîi o primă staţie de rapel, dar care mie nu mi-a surîs pentru că mai jos de ea erau numai boscheţi şi posibilitatea de agăţare a corzilor era mare aşa că am continuat rapelul încă vreo 8m spre dreapta (stînd cu faţa la perete) pînă la o altă staţie. De aici se face un ultim rapel pînă pe un prag mare şi înierbat aflat sub un copac. De pe prag se coboară spre stînga (privind spre vale) prinzîndu-se o potecuţă care ne scoate la începutul traseelor Ang Babu şi Sherpa. (această variantă de retragere am folosit-o după traseul făcut în zilele următoare).

Varianta 2 - Din pădure se continuă spre stînga(cum priveşti în susul pantei), NU ÎN SUS. Se merge pe curbă de nivel sau uşor descendent, după posibilităţi, aproximativ 150-200m pînă se iese în vîlcelul aflat la dreata peretelui Zăganului. De aici coborîm pe poteca marcată. Ultima porţiune pînă în vîlcel e descendentă. Este ceva de boschetărit, dar cu puţină atenţie şi simţ de orientare se poate dibui un culoar accesibil printre copaci şi tufe dese.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Cumulus

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.