SISTEM DE GRADAȚIE


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Creasta Estică

Traseu clasic, 4A, 5c (A0), 6 LC
Sumar
Pitoane
Creastă
Iarbă
Fantastic
Imagini și topo
Sursă: Schiţă din ghidul de alpinism Hăşmaş Lacul Roşu, E. Cristea,1965
Sursă: Wild Ferenc
Sursă: Wild Ferenc
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Lungimi6 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6
Fr5c
BritVS
YDS5.9/5.10a
Localizare
Durată apropiere45 min
Durată retragere30 min
Durată parcurgere2 - 3 ore
OrientareE
Acces

Durată: 45 min

Din fostul complex turistic Cabana Cheile Bicazului se merge spre surducul pârâului Lapoş , traversându-se gospodăria cu poarta verde, prima gospodarie pe partea dreapta dupa traversarea podetului de peste Raul Bicaz, după care intrăm în pădure pe o poteca ce urcă spre stânga.
În dreapta potecii se poate observa o mică construcţie din lemn pe care scrie “WC”. Pe această potecă se merge preţ de 5 minute, spre sfârşit poteca face la dreapta coborând malul abrupt al Lapoşului. Trecem pârâul prin vad şi urcăm pe panta abruptă pe care urmăm două serpentine. După 145 m ajungem la baza unui turnuleţ ce se înalţă pe linia crestei estice a Pietrei Altarului de care este separat printr-o strungă. Turnuleţul este despicat de un horn adânc.
Cărarea pe care am înaintat până acum, numită şi poteca Bârnădenilor, se ramifică la un moment dat. Punctul de răscruce este marcat cu o săgeată indicatoare, pe trunchiul unui brad gros aflat sub turnuleţul cu horn adânc. Săgeata spre stânga indică drumul spre Creasta Estică şi duce pe sub câteva tavane proeminente şi mai apoi într-o poieniţă cu grohotiş. De aici, urmăm drumul spre dreapta, pe o brână ce urcă în diagonală şi apoi pe lângă perete până în dreptul unei strungi mărginite la stânga de un colţ de stâncă. După acel colţ brâna ia aspect de prag orizontal şi coteşte spre stânga. Pe prag creşte un brad solid, în spatele căruia se observă un horn de 5 m înălţime. Aici începe traseul Creasta Estică.
Dacă urmăm săgeata spre dreapta vom continua pe poteca Bârnădenilor pe care se şi retrage, la coborârea de pe Piatra Altarului.
Descriere
Un traseu ușor și clasic în Cheile Bicazului, cu priveliște superbă către chei, accesibil pe tot parcursul anului și recomandat de primăvara devreme până toamna târziu.
LC1: chiar din șaua comodă în care ne-am echipat pornim pe un mic diedru murdar și ușor, asigurat cu două pitoane. De acolo se iese pe linia crestei pe unde continuăm, pe teren foarte ușor, până se întind corzile de 60m. Regruparea am făcut-o la un bolovan, cu anouri. Creasta este asigurată cu câte un piton pe ici pe colo.

LC1 variantă: se ocolește linia crestei pe partea dreaptă (nord) pe poteca bine conturată, orizontală, și se continuă pe hornul din capătul ei. Terenul este ușor, dar pământos, și e bine să fie parcurs asigurat. Se continuă apoi prin pădure pe o scurtă porțiune până la atingerea crestei, pe care o urmăm până la întinderea corzilor.

LC2: continuăm să mergem pe o zonă ușoară până în fața unui perete unde terenul devine o idee mai dificil. Cățărăm peretele, unde sunt vreo 3 pitoane, și ieșim din nou în linia crestei. Regrupăm la două spit-uri, ușor în dreapta peretelui. Au fost două lungimi foate întinse. Mai exact, am mers și concomitent. Deci, lungimea aceasta parcursă cu regrupări corecte ar fi spartă în două.

LC3: pornește deasupra regrupării, cu un pas mai înghesuit, dar nu greu. Se continuă pe fisură, trecându-se mica surplombă din capăt. Atenție, sunt câțiva bolovani mari instabili, care pot cădea direct în regrupare! Urmează o brână mare de iarbă, unde regrupăm. O lungime scurtă și foarte bine asigurată.

LC4: continuă pe fața de deasupra brânei până la un biscuite din stâncă, de pe care cotim ușor dreapta pe o față căzută și murdară, periculoasă dacă este umed. Regruparea este la capătul feței, înainte de zona cu copaci.

LC5: cu mare atenție dacă este umed, se continuă printre copaci până la un diedru format de întâlnirea pereților care anunță ieșirea în creastă. Diedrul este asigurat cu un spit. Deasupra acestuia se iese pe teren ușor, asigurat cu câteva pitoane, în vârful peretelui Piatra Altarului. Inițial, se regrupa la copăcei, în august 2022 a fost adăugată o regrupare imediat sub vârf, pentru a evita frecarea corzilor.
Retragere

Durată: 30 min

Retragerea se face pe linia Traseului Clasic, la 25m în spatele crucii sub un perete surplombat se coboară spre dreapta. Când începe coborârea sunt fixate două cabluri metalice, cu rol de balustradă. La capătul balustradei este un pin gros din care, pe vremuri se cobora în rapel. O regrupare pe ancore ne anunță asupra locului pentru rapel, chiar în buza peretelui. Atenție, locurile sunt pământoase și sunt mulți bolovani instabili! Rapelul are aproximativ 25 de metri și se încheie pe un brâu comod.

În continuare, dacă avem două corzi, se mai poate face un rapel de aproximativ 40 de metri sau, de preferat, se coboară brâul, care este asigurat pe întregul parcurs cu cablu metalic.

De la baza peretelui am coborât prin pădure în dreapta, ținând aproape de perete, până am ajuns la punctul de intersecție inițial. Tot în jos pe poteca marcată am ieșit iarăși în drumul din Cheile Bicazului.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Creasta Estică

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.