SISTEM DE GRADAȚIE


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Creasta Prieteniei

Traseu clasic, 5A, (5c, A0), 6 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Creastă
Fantastic
Imagini și topo
Sursă foto: Ciri Turcanu. Adnotări: Rupi
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Lungimi6 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6
Fr5c
BritVS
YDS5.9/5.10a
Localizare
Durată apropiere2 1/2 ore
Durată parcurgere5 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 2 1/2 ore

Pentru a ajunge la baza traseului se urcă de la Refugiul Speranţelor prin Padina lui Călineţ şi după ce se coboară pe la Scara de Fier ne abatem la stânga (primul vâlcel), urcand obstacolul iniţial al Hornului Adânc. Dincolo de acesta ne continuăm înaintarea, căţărându-ne în lungul versantului drept al hornului, evitând cele câteva săritori dispuse pe firul văii. După 60 m de mers astfel, ajungem la Grota din Brâul Răchitei, cavitate de mici dimensiuni, situată la capătul Brâului Răchitei şi la câţiva metri deasupra talvegului de scurgere al Hornului Adânc. Înainte de a coborî in firul hornului, identificăm pe malul opus primele obstacole ale Crestei Prieteniei, a cărei linie se conturează perfect, fiind delimitată în dreapta noastră de ulucul Vâlcelului Secundar al Hornului Adânc.
Descriere
Prima lungime. Odatǎ orientaţi, coborâm în baza peretelui şi, după ce ne legăm în coardă, începem căţărarea fără pitoane, pe verticala unei feţe cu prize bune ce sfârşeşte după 30 m, pe platforma de regrupare.

În a doua l.c. depăşim, asiguraţi în pitoane şi folosind scăriţele, o serie de obstacole proeminenţe, înşirate pe linia crestei, care devine foarte îngustă. Regruparea o facem după circa 30 m, sub un perete surplombat, pe o platformă înclinată uşor spre afară.

Fără să piardă din duritate, parcursul celei de-a treia l.c. prezintă între altele un obstacol surplombat pe care-l evităm printr-o traversare la stânga şi apoi la dreapta. Regruparea o executăm deasupra proeminenţei, mai sus de profilul caracteristic al blocului de stâncǎ, situat pe creastă, vizibil încă din Padina lui Călineţ.

Din punctul de regrupare vedem în faţa noastră, pe o bună distanţă, linia ascuţită a crestei, prezentînd o serie de trepte şi ţancuri spectaculoase. Cea de-a patra l.c., mai puţin dură, o desfăşurăm escaladând iniţial faţa unui perete, după care, căţărându-ne liber, depăşim fără dificultate câteva ţancuri de mică înălţime. În final, înainte de regrupare, întâlnim un perete de circa 6 m, pe care-l depăşim, folosind pentru asigurare cele două pitoane dispuse pe traseu.

Continuând escalada, în a cincea l.c. ne bucurăm de frumuseţea pasajelor de căţărare întâlnite, ţinînd seamă de golul de sub noi şi de problemele de echilibru puse de îngustimea crestei. Fotografiem şi admirăm un pasaj acoperit cu licheni de culoare ruginie, care contrastează cu seninările albe ale traseului.

În a şasea l.c. urmǎm creasta presărată de o variată gamă de obstacole (turnuri mici, feţe cu prize fine etc.), a căror depăşire ne obligă la felurite metode de escaladă.

După regrupare reluăm escalada în a şaptea l.c., pe al cărei parcurs întâlnim două ţancuri înalte. Pe primul îl ocolim, iar pe cel de-al doilea îl escaladăm frontal. Regruparea are loc după 40 m, pe o platformǎ largă.

Lungimile a opta şi a noua de coardă le desfăşurăm urcând mai mult liber pe peretele final ce se leagă cu Creasta Frumoasă.
Retragere
Se coboară pe Vâlcelul cu Smirdar și pe Vâlcelul cu Fereastră, până dăm în traseul turistic triunghi roșu de pe Brâul Ciorânga. De acolo în 10 minute suntem la Refugiul Speranţelor.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, București, 1984
Liviu Enache - Topo
Walter Kargel
Foto Ciri
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Creasta Prieteniei

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.